Parkering i København og andre danske storbyer: P-regler, apps og gode råd

Vi har alle sammen prøvet det. Den uendeligt lange jagt efter en parkeringsplads i en af Danmarks store byer. Få ting er mere frustrerende end at skulle køre gade op og gade ned for at finde en ledig p-plads, men som parkeringssituationen er i øjeblikket, er det svært at undgå – særligt i København.

I denne artikel vil vi forsøge at hjælpe dig som bilejer til et mindre problemfyldt forhold til parkering. Du vil blandt andet kunne finde information om parkering i København og Århus, forklaring af de mest besværlige parkeringsregler samt konkrete tips til, hvordan du både sparer tid og penge, når du skal parkere din bil.

parkering-koebenhavn

Parkering i København – den evige jagt

København er en skøn og smuk hovedstad, som altid er dejlig at besøge. En hyggelig dag eller aften i København kan dog hurtigt blive dyr og kringlet på grund af manglen på parkeringspladser i indre by. En aftentur i Tivoli med familien bliver let en dyr fornøjelse, hvis der ikke er en ledig timebaseret parkeringsplads.

Problemet vedrørende parkering, gælder dog ikke kun gæster i København. For beboere i København, der skal bruge lang tid på at finde en parkeringsplads, når de kommer hjem fra arbejde, er manglen på p-pladser også et stort irritationsmoment.

Det forsøger Københavns kommune i øjeblikket at afhjælpe ved at inddele centrum i nogle parkeringszoner. I parkeringszonerne skal du betale for din parkeringsplads uanset tidspunktet i hverdagene. Det skal alligevel siges, at der er gratis parkering i parkeringszonerne fra lørdag kl. 17 til mandag morgen kl. 8.

Håbet med parkeringszonerne er, at der vil være en større rotation. Zonernes priser varierer en smule, men generelt kan det siges, at jo tættere du kommer på centrum, jo dyrere bliver det. I 2017 kommer der endnu en parkeringszone kaldet “den gule zone”.

Situationen er noget nær den samme i Århus. Her gøres der ligeledes nogle tiltag, der skal skabe flere ledige parkeringspladser i byens centrum via parkeringszoner. Meningen med parkeringszoner er at mindske antallet af biler, der holder parkeret i centrum i længere perioder af gangen. Beboere i parkeringszonen kan til gengæld ansøge om beboerlicens. Beboerlicens koster et vist beløb om året, men medfører til gengæld en reduceret pris på parkering.

parkering-app

Parkeringsapps på vej

I en tid hvor du kan betale dine indkøb, restaurantbesøg og meget andet med telefonen, er det kun naturligt, at parkering også kan klares med din telefon. I øjeblikket er der netværk-apps på vej, der kommer til at gøre det meget lettere at finde en ledig parkeringsplads. Idéen er, at brugerne markerer en p-plads som ”fri”, når de forlader en. På den led kan appens andre brugere finde de frie p-pladser i byen via appen. Det skal vi nok skrive mere om, når netværks-appen rammer App Store og Google Play.

Hvor du før i tiden skulle finde en betalingsautomat for at købe en billet, kan du nu også betale for parkeringsbilletten via din telefon. Den fysiske billet fjernes helt, og det er i stedet din nummerplade, parkeringsvagten tjekker.

parkeringsboede

Hjælp til parkering i København

Kommer du som gæst til København med planer om at tilbringe et par dage i byen, er det smart at parkere din bil på en gratis parkeringsplads lidt uden for byen. Metrostationer som Femøren, Øresund og Valby har alle gratis parkeringspladser, hvor det er oplagt at lade bilen stå under dit ophold. Brug i stedet Københavns metro eller S-tog til at fragte dig rundt til de forskellige seværdigheder i byen.

Der er dog også muligheder for at finde gratis parkeringspladser nær centrum. Herunder kan du læse lidt om tre af de bedste.

  1. Frederiksberg – Er du på et hurtigt visit i indre København, er det smart at parkere på Frederiksberg. Der er to timers gratis parkering i stort set hele Frederiksberg – derefter skal du betale et mindre beløb pr. time. Men 20 kr. for 5 timers parkering nær Københavns indre er ikke slemt.
  2. Fisketorvet – Fisketorvet Shopping Center er i udkanten af centrum, men med 2.000 gratis parkeringspladser er det en god mulighed, hvis du skal på en mindre sight-seeing tur. Du kan dog kun holde her i 3 timer uden mulighed for at betale for ekstra tid.
  3. Refshalevej – Tæt på Operaen, Christiania, Christianshavn og Vor Frelsers Kirke kan du gratis stille bilen på Refshalevej. Her er det vigtigt, at du holder mindst 3 meter fra den fuldt optrukne midterlinje – ellers koster det en bøde.

parkeringsregler

3 parkeringsregler, der er gode at kende til

Når du parkerer din bil, stiller p-skiven i forruden og forlader bilen for at klare dagens gøremål, skal det gøres med en sikkerhed om, at der ikke venter en p-bøde i forruden, når du vender tilbage. Er du ikke helt sikker på, at din parkering var helt efter bogen, vil det rumstere i baghovedet hele dagen.

Derfor får du her tre parkeringsregler, som ofte volder problemer. Det kan måske spare dig 510 kr. at læse med…

Parker altid før spærrelinjen

En af de største parkeringsfælder er reglen om parkering ved spærrelinjen. Skal du parkere nær en vej, der går på tværs, skal du sørge for, at bilen ikke holder langs spærrelinjen. “Hvad er spærrelinjen helt præcist?”, tænker du måske. Svaret er den fuldt optrukkede linje, som løber helt op til vejkrydset. Fronten på din bil skal desuden have en afstand på fem meter til spærrelinjen.

Bøde med person i bilen

Mange tror, at man ved at have en person siddende i bilen kan skærme sig selv imod at få en p-bøde. Den går bare ikke. Det er en skrøne, at du kan undgå en bøde ved at have en person siddende i din bil.

Indstil p-skiven korrekt – også den elektroniske

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at den elektroniske p-skive er en gave til bilisterne. I visse tilfælde skal du alligevel selv hjælpe den elektroniske p-skive på vej. Har du parkeret på en p-plads med tidsbegrænsning, efter tidsbegrænsningen er udløbet, skal du huske at ændre parkeringstidspunktet manuelt.

Er der to timers gratis parkering på en plads i tidsrummet 8-16, og du parkerer kl. 18, skal din p-skive vise 8.00.